Vroeg of laat stelt iedere zeevarende zichzelf de vraag: wil ik aan de wal werken? Door aan de wal te werken kun je meer tijd met gezin, familie en vrienden doorbrengen. Je hebt meer tijd voor je sociale kring, sporten of hobby. Of misschien ontdekte je tijdens je studie dat je helemaal niet wilt varen.
Er zijn verschillende redenen, maar het is wel duidelijk dat je aan de wal wil komen werken. Maar hoe pak je dit aan en waar begin je?
Een goed begin is om je goed in te lezen en advies te vragen aan vrienden, familie en collega’s. Daarnaast kan je onze verhalen lezen. Wij schrijven blogs op onze website. Hierin geven wij advies en tips.
Lees bijvoorbeeld:
Je bent niet de eerste die de stap gaat maken naar wal. Lees de ervaringen van anderen die jou voor zijn gegaan. Welke keuzes hebben zij gemaakt? En hoe bevalt de walbaan?
Lees hier het verhaal van Mats, Twan, Carla of Kiet.
Het is lastig te bepalen waar je met jouw skills en ervaring aan de slag kunt aan wal. Het takenpakket aan boord is breed, en er wordt van je verwacht dat je alle facetten beheerst. Hoe vertaalt dit zich nou naar een walbaan. Ben je werkzaam in de Cargo, Cruise of Offshore dan zijn er binnen de functies nog flinke verschillen. We hebben geprobeerd dit samen te vatten hieronder.
Je werkt op de brug en bent verantwoordelijk voor het navigeren van het schip en het onderhouden van alle veiligheidsmiddelen. Kwaliteit en veiligheid en het geven van trainingen vallen dan ook vaak onder jouw takenpakket. Daarnaast ben je betrokken bij bv. Het laden en lossen van goederen of installaties en werk je bijvoorbeeld offshore of in de baggerindustrie dan is het op locatie produceren ook een belangrijke activiteit.
Stuurlieden die de overstap maken naar een walbaan komen goed tot hun recht in functies op het gebied van algemeen operationeel management of projectmanagement. Functies waarin het belangrijk is om goed het overzicht, de planning en budget te bewaken. Ook het aansturen en begeleiden van personeel is hierin een veelvoorkomende taak.
Veel oud-officieren kiezen ook voor een wat meer specialistische richting. Denk bijvoorbeeld aan functies op het gebied van surveying of schade expertise bij maritieme verzekeraars of classificatiebureaus. Een andere invalshoek kan zijn op het gebied van QHSE – oftewel kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu – veelvoorkomende banen bij maritieme bedrijven aan de wal.
Voorbeelden:
Als scheepswerktuigkundige draait het in jouw functie om het onderhouden, inspecteren en repareren van alle technische installaties aan boord van de schepen. Denk aan hoofdmotoren, voortstuwingssystemen, energiesystemen, pompen en compressoren.
Een technische functie aan de wal is vaak een logische vervolgstap. Posities als werktuigkundige/ operator in energiecentrales of de energievoorziening van ziekenhuizen en datacenters sluiten hier goed op aan. Ook functies als field service engineer of monteur technische dienst hebben een flink uitvoerend karakter. Zoek je het liever op leidinggevend niveau dan kom je vaak beter tot je recht in banen als technisch projectleider, uitvoerder of hoofd technische dienst. Een meer abstractere kijk op zaken kan natuurlijk ook, wellicht pas een functies als maintenance of reliability engineer dan goed.
Je bent zowel inzetbaar in de machinekamer als ook op de brug. In jouw geval zal een eventuele keuze voor een walbaan sterk afhangen van eigen voorkeuren. Daarnaast is het ook belangrijk om te kunnen zeggen in welke discipline je het meest ontwikkeld bent.
Ook aan de wal zijn er prima mogelijkheden voor maritiem officiers. Belangrijk is dan goed te letten op de diversiteit van een baan. Bijvoorbeeld de afwisseling tussen praktijk en theorie en binnen en buiten werken.
We spreken dagelijks zeevarenden die overwegen om hun loopbaan aan de wal voort te zetten. Omdat we specifiek in deze markt werken, maar ook door onze jarenlange ervaring in de industrie, weten we waar maritiem professionals enthousiast van raken. Ons netwerk is groot en we helpen mooie maritieme bedrijven door heel Nederland in hun zoektocht naar nieuwe collega’s.
Ieder gesprek is uniek en daarom benaderen we ieder proces vanuit het individu. Jij als zeevarende staat centraal. We willen graag zoveel mogelijk te weten te komen over jouw drijfveren, wensen en verdere motivatoren. Wanneer we een goed beeld hebben van jouw situatie, dan gaan we actief ons netwerk aanspreken en kennismakingsgesprekken organiseren.
Gedurende het hele traject heb jij de regie. Jij bepaalt de snelheid en de koers en wij passen ons hierop aan. We vormen graag een team met jou om gezamenlijk die mooie walbaan te vinden.
AdviesgesprekWij gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om. Wij respecteren deze en delen deze niet met anderen zonder jouw goedkeuring.
Wij zijn duidelijk over onze intenties en wat we voor je kunnen bereiken. We behandelen jou zoals we graag zelf ook behandeld willen worden
Skick is in samenwerking met Flexsupport lid van de ABU en NEN 4400-1 en VCU-gecertificeerd.
Jij bent de regisseur van jouw loopbaan. Wij werken hard voor jou maar altijd vanuit jouw wensen.
Werken voor Skick betekent coaching en begeleiding tijdens je werk. We hebben vaste momenten waarbij we evalueren, coachen en jou begeleiden in je nieuwe baan.
Geef ons 5 minuten van je tijd voor een kosteloos adviesgesprek. Samen bespreken we wat je wil, waar je goed in bent en hoe wij je verder kunnen helpen naar een walbaan. Laat hieronder je gegevens of LinkedIn profiel achter, en we nemen contact met je op.