
Kapitein op de wal in India
Het succesverhaal van Rob Orth is bepaald niet doorsnee. Waar de meeste verhalen gaan over zeevarenden die na een...
Hele bericht lezenHet succesverhaal van Rob Orth is bepaald niet doorsnee. Waar de meeste verhalen gaan over zeevarenden die na een paar jaar op zee naar een walbaan uitkijken, is dit bij Rob anders. Met nog 9 jaar werk te gaan, stapt de ervaren kapitein van boord en gaat met dezelfde gedrevenheid in India als Site Manager aan de slag. Een walbaan waarin teamwerk centraal staat. Hoe dat kan, lees je hier…
Toen Rob de zoektocht naar een middelbare schoolopleiding begon lag het foldertje van de baggerschool in Delfzijl al klaar. Het was een belangrijk foldertje, want dit was wat hij wilde. Zo jong als hij was, vertrok hij naar het internaat in Delfzijl. “Die eerste twee jaar waren al machtig mooi”. Na twee jaar school werd hij uitgezonden op twee stageprojecten. Het eerste project was een baggerproject op de Maas en het tweede betrof het sluiten van de Philipsdam in de Oosterscheldekering.
Na de opleiding ging hij direct aan het werk bij Zanen Verstoep bv om even later bij toonaangevende baggerorganisaties zijn carrière te maken. Na het mbo behaalde hij ook diverse vakken op de hbo-zeevaartschool en volgde hij de nodige managementopleidingen om deze direct in de praktijk te kunnen gebruiken. “En daarna begon het mooie leven”. Van 1988 tot een jaar geleden werkte Rob aan de meest uiteenlopende grote baggerwerken.
19 jaar was Rob in vaste dienst bij Van Oord en 12 jaar daarna bij Jan de Nul. Hij heeft een schat aan ervaring en bevoegdheden tot aan Master DPO (offshore unlimited) toe. Altijd was hij aan boord, 100% gedreven en kapitein in hart en nieren. Maar ook altijd van huis. En tijdens de duur van twee tijdelijke contracten bij andere bedrijven in de sector gaat het toch knagen.
Rob miste steeds vaker het echte teamwerk en de betrokkenheid van mensen bij projecten. De taken die hij er vanuit kantoor bij kreeg voegden voor hem weinig toe en leverden geen vooruitgang op. Daarbij maakte het gebrek aan kennis en ervaring bij de jonge garde het werk niet veiliger. Gevolg was dat Rob zich ging afvragen of hij het allemaal nog wel zo leuk vond. “Ga ik nog 9 jaar zo door, of ga ik iets anders doen?”
En dan kantelt uiteindelijk de weegschaal. “Ik ben heel erg gedreven in mijn werk. Ik geef alles wat ik heb, maar dan wil ik wel doen wat ik leuk vind. Ik hou van vooruitgang en focus. Lol in mijn werk. Dat is enorm belangrijk voor mij, maar zeker ook voor mijn gezin.” En zo kwam Skick in beeld dat hem voorstelde aan Jansens & Dieperink.
Op dit moment is Rob voor Jansens & Dieperink in India. In zijn functie als Site Manager zorgt hij er voor dat de silo’s en segmenten die J&D in Zaandam bouwt op de plant in India worden geïnstalleerd. In de silo’s wordt uiteindelijk plastic gefabriceerd. De onderdelen worden per schip naar India getransporteerd en verder over de weg landinwaarts naar de site vervoerd. Rob leidt dit enorme project in goede banen en zorgt ervoor dat alle teams hun werk kunnen doen. Hiervoor geeft hij leiding aan 40 tot 50 vakmensen afkomstig uit diverse landen. Een passende en nieuwe walbaan waar teamwerk centraal staat.
Grote technische projecten waarbij je groepen vakmensen aanstuurt en bijstuurt zijn Rob’s kracht. Gevraagd naar de parallellen met zijn carrière als kapitein zegt hij: “Er zijn veel overeenkomsten. Ik ben in wezen de kapitein van het project. Ik regel, stuur bij waar nodig en zorg er voor dat iedereen zijn werk kan doen. En dat is heerlijk om te doen”.
Na een grondige voorbereiding op kantoor vertrekt hij met een team naar de locatie om het project op te starten. “Je begint met niks en gaat door tot het af is, precies zoals het vroeger in de baggerwereld was”. Dat Rob hierbij volledig in zijn element is, blijkt wel als hij vertelt dat hij ook in India kapitein wordt genoemd. “Teamwerk is waar het om draait. Dat is machtig mooi. Ik ben weer net zo gedreven als vroeger en heb de zee dan ook nog geen dag gemist.”