Na 12 jaar maritieme opleiding kiest Thomas voor een maritieme baan aan wal

“Varen en bootjes” waren zijn hobby. En toen Thomas 12 jaar was en naar de middelbare school moest, koos hij voor het Maritiem College in IJmuiden. Zo jong als hij was verliet hij het ouderlijk huis in Purmerend om in IJmuiden intern te gaan. “Trek de wereld in”, zoals Pipi Langkous zong. Na het afronden van de middelbare school ging ging Thomas via de Mbo naar de Hbo. Uiteindelijk is hij afgestudeerd als zeevarende maar hij ging niet varen. 

 

“Doen wat je leuk vindt”

Thomas’ ouders hebben hem altijd gezegd: “je moet doen wat je leuk vindt”. Dat deed Thomas Basioni zeker toen hij voor maritieme middelbare in IJmuiden koos. “Je had er veel praktijkonderwijs, het was avontuurlijk, je was lekker met je handen bezig en ging zo af en toe een weekje weg.”  Hij vertelt erover alsof hij een jongensboek voorleest, zijn eigen jongensboek. Na 4 jaar op deze bijzonder vmbo-opleiding maakte hij de overstap naar het mbo en koos voor de richting zeevaart. Dit leek hem namelijk nog avontuurlijker. “De schepen zijn groter, je ziet meer van de wereld en maakt kennis met andere culturen”, aldus Thomas. “Je doet nog steeds wat je leuk vindt, maar dan in de overtreffende trap.” Wie wil dat nou niet?

 

“Trek de wereld in”

Tijdens de twee mbo-stages voer hij voor de Holland Amerika Lijn. Wat hem hierin trok waren de grote afstanden met wisselende bestemmingen, de grote schepen en de moderne voorzieningen. Mede door de prima begeleiding aan boord en vanuit school verliepen zowel de technische als de nautische weken uitstekend. Thomas leerde er veel en had het erg leuk aan boord; zo leuk dat er nog een eindsprint nodig was om het takenboek af te krijgen.

 

Rechtsomkeert?

In 2020 stapte hij aan boord van de Zaandam voor een tweede stage bij de HAL. Wat opnieuw een mooie tijd zou worden, pakte anders uit vanwege corona. Terwijl Thomas in de machinekamer aan het werk is, merkt hij dat het schip een tegengestelde koers vaart. En eenmaal boven wordt snel duidelijk waarom. De Zaandam werd namelijk geweigerd in de bestemmingshaven en moest rechtsomkeert. Coronabesmettingen aan boord noopten de organisatie om een aantal drastische maatregelen te nemen. Al het niet-essentiële personeel moest in quarantaine en gasten werd naar andere schepen overgeheveld; een grote logistieke operatie op zee was het gevolg. Thomas liep hierdoor vertraging op in de studie, maar zag tegelijkertijd hoe kwetsbaar de cruise-industrie is. Het was een leerzame fase, zij het anders dan gepland. Na 5 maanden rondde hij alsnog zijn stage af en was weer aan wal.

 

Entr’ acte

Met nieuwe inzichten en enthousiasme begon Thomas aan de hbo-opleiding Zeevaart. Tezamen met een ploegje oud-studiegenoten voltooide hij in coronastijl de opleiding. Ondanks de online lessen maakte hij ook deze opleiding af. “Met een extra diploma maak je immers toch meer kans op de arbeidsmarkt”, aldus Thomas. Zijn interesse voor het loodswezen leverde een waardevolle minor op en een goed onderzoek. Tijdens een entr’acte bij Wagenborg waar hij in de vakantieperiode 6 weken als stuurman voer, besloot hij na zijn hbo-opleiding aan de wal te blijven. Het lang van huis zijn en gemis van sociale contacten vielen hem te zwaar.

 

“Zien wat je doet”

Een vriend stelde hem voor eens te kijken op de site van Skick voor interessante walbanen. En zo ging het balletje rollen. “Ik had al snel contact met Hiddo die me wees op de vacature voor Works Manager bij WIND in Alkmaar.” Bij het eerste sollicitatiegesprek was er al direct een klik. “Bij WIND werk ik echt met plezier. Ik heb nog steeds de binding met de scheepvaart en ben toch thuis. Het salaris is bovendien goed.” Een paar mooie klussen in het buitenland maken dat je “ziet wat je doet”.

De beslissing om op 12-jarige leeftijd de maritieme kant op te gaan zijn bepalend geweest voor zijn huidige leven. Hij heeft er nog geen dag spijt van gehad. De ervaringen die hij bij zijn stages opdeed, past hij dagelijks toe. “Soms moet je flexibel zijn en soms moet je doorpakken. Samen de klus klaren en denken in oplossingen. Je kan meer dan je denkt.”

 

Wil jij net als Thomas hulp bij de zoektocht naar een walbaan, neem gerust contact op.
Contact