Een walbaan in ploegendienst, de voor en nadelen

Een walbaan in ploegendienst, de voor en nadelen

Werktijden verschillen, maar aan boord werk je in meestal in ploegendienst. Een walbaan in een ploegendienst is ook mogelijk. Volgens sommige (oud-)zeevarenden is dat een mooie tussenstap, een zachte landing en het is vaak financieel interessant. Wat zijn nu de grootste voor en nadelen? Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

“in een walbaan met een vijf ploegendienst werk je 33 uur per week en krijg je 40 uur betaald” 

 

Verschillende soorten ploegendiensten

Er zijn verschillende soorten ploegendiensten. Dit zijn de meest voorkomende ploegendiensten aan wal.

  • Twee ploegendienst

In een twee ploegendienst werk je gemiddeld tussen de 36-40 uur per week. Het bedrijf waar je voor werkt, probeert ongeveer 80 uur per week operationeel te zijn. Je werkt een vroege dienst (7:00-15:00) of een late dienst (15:00-23:00). In het weekend ben je vrij.

  • Drie ploegendienst

In een drie ploegendienst werk je over het algemeen niet in het weekend. Tijdens de doordeweekse dagen is het bedrijf 24 uur per dag operationeel. Er zijn drie diensten per dag van acht uur. In een drieploegendienst draai je dus ook een nachtdienst.

  • Vier ploegendienst

Bij een aantal bedrijven wordt er een volcontinu rooster gedraaid. Alleen op zondag wordt er niet gewerkt. Hierdoor heb je per week 144 uur te vullen. Door deze met vier ploegen te verdiensten, werk je gemiddeld 36 uur per week.

  • Vijf ploegendienst

Qua uren is dit de meest interessante dienst. Je draait de minste uren, maar krijgt wel het hoogste salaris. Dit hoogste salaris wordt mede mogelijk gemaakt door de hoge toeslag die je ontvangt voor de onregelmatige uren. In een vijf ploegendienst werk je zes dagen achtereen (2x vroeg | 2x middag/avond | 2x nacht) en ben je daarna 4 dagen vrij.

 

Voordelen

Ik heb de voordelen voor een walbaan met ploegendienst hieronder voor je opgesomd.

  • Je werkt vaak minder uren per week

Zeker als je werkt in een 5 ploegendienst, werk je minder uren: gemiddeld 33 uur per week. Dit kost je geen vrije dagen en je krijgt vaak voor 40 uur betaald.

  • Je hebt recht op onregelmatigheidstoeslag bovenop jouw normale salaris.

Doordat jij een onregelmatig rooster volgt, ontvang je een toeslag bovenop je standaardloon. Het verschilt per CAO, maar schommelt ergens tussen 20 en 35%.

  • Vrije tijd op andere momenten

Je bent vrij op momenten dat anderen werken. Hierdoor zijn de uren die je vrij hebt echt voor jou en kan je “eigen” tijd inplannen. Deze tijd kan je gebruiken om lekker te sporten (ook lekker rustig in sportschool) of om je hobby uit voeren.

  • Vlotter woon en werkverkeer

Doordat je werktijden niet standaard zijn, ontwijk je vaak de spits. Hierdoor kan je lekker vlot van huis naar werk en vice versa.

 

Nadelen

Er kleven ook nadelen aan werken in ploegendienst. Voor de een wegen de nadelen zwaarder dan voor de ander. De volgende nadelen hoor ik vaak in gesprekken met kandidaten.

  • Ploegendienst is minder gezond

Je lichaam houdt van een vast ritme. Als je gaat werken in een onregelmatig rooster, merk je dit vaak in je energie, concentratie en in levenslust. Dit klinkt heel zwaar, maar in een onregelmatig rooster heb je een minder goede kwaliteit van slaap. Daarnaast eet je minder goed en beweeg je minder. Het is daarom van belang, wanneer je werkt in een ploegendienst, om extra goed voor jezelf te zorgen.

  • Sociaal leven onderhouden is moelijker

Tijdens je periode op zee was het lastig om je sociale leven op orde te houden. Zeker als je 3 maanden op zee was. Vaak wordt aangegeven dat je sociale leven ook wat lastiger te onderhouden is wanneer je een ploegendienst draait. Je werkt wanneer andere mensen vrij zijn en andersom. Echter, het is al een grote stap voorwaarts als je het vergelijkt met het varende leven.

  • Minder vastigheid in roosters, veel rouleren

Een walbaan in dagdienst biedt een vast rooster. Je werkt van 8 tot 5 en bent in het weekend vrij. Wanneer je een walbaan hebt in ploegendienst werk je in roulerende roosters. Als je bijvoorbeeld 6 dagen aaneen werkt en daarna 4 dagen vrij bent, zit je in een cyclus van 10 in plaats van de normale 7-daagse wekelijkse cyclus.

Ervaring van een oud-zeevarende

Wij hebben in de zomer van 2022 een Maritiem Officier geholpen aan een baan in de ploegendienst. Hoe hij tot zijn keuze is gekomen lees je hier.

Hulp nodig? Laat een bericht voor ons achter en we nemen contact met je op.
Contact