Na het prachtige varen biedt de wal Abe ook een mooie baan
Abe is een geboren en getogen Texelaar. En hij is watersporter. Van jongs af aan is hij gek op...
Hele bericht lezenEen zeebaan en een walbaan liggen mijlenver uiteen. De overstap is meer dan alleen een nieuwe baan. De keuze voor een walbaan is groot en heeft meer impact dan je van tevoren verwacht, zowel privé als zakelijk. De stap van zeebaan naar een walbaan: het is een levensgrote keuze.
Aan boord van een schip ben je altijd op je werk. Je eet, slaapt en woont op je werk. Zeven dagen per week draai je je diensten en daarnaast ben je met calamiteiten beschikbaar. Gemiddeld genomen werk je 12 uur per dag, 84 uur per week. Als je termijn is volbracht ben je thuis fulltime vrij en kan je de tijd indelen zoals je wilt.
Aan de wal ga je naar je werk en woon je thuis. Als je in dagdienst werkt, begin je rond 8:00 en ga je om 17:00 naar huis. In de weekenden ben je vrij en – afhankelijk van je CAO – heb je 25 tot 40 vakantiedagen per jaar. Ben je iets avontuurlijker ingesteld, kun je op zoek gaan naar een baan waarbij je regelmatig reist voor je werk.
Werken aan de wal brengt een ander ritme met zich mee. Je bent op een andere manier vrij en dat is wennen. Denk er goed over na en breng in kaart wat je kan verwachten. Bespreek dit met je familie, vrienden en kennissen.
Het vergt aanpassingen van jou maar ook van je partner of gezin als je meer thuis bent. Zeker als je wat langer hebt gevaren is de periode dat je weg bent op een bepaalde manier ingevuld thuis en dit verandert compleet.
Het is fijn dat je er vaker bent en toch kan dit soms tot irritaties leiden. Bespreek met je partner hoe jij je tijd thuis wilt invullen en wat er van jou wordt verwacht nu je weer fulltime thuis bent.
De bedrijven waar wij mee samenwerken hebben vaak een relatie met het maritieme. Dit kunnen maritieme toeleveranciers of servicepartijen zijn; ze kunnen onderdeel zijn van de maritieme maakindustrie of het zijn bedrijven zijn die ergens een link hebben met het maritieme.
Ook komen wij met bedrijven in contact die geen bedrijfsmatige link hebben met de maritieme wereld, maar waar wel veel oud-zeevarenden werken. Hierdoor is de cultuur wel maritiem te noemen en is bijvoorbeeld jouw toekomstige leidinggevende een oud-zeevarende.
Ga je aan wal werken bij een walbedrijf met maritieme link of cultuur dan is de overgang wat soepeler.
Er verandert veel:
Wij raden je aan om je goed voor te bereiden op weg naar wal en alle veranderingen in ogenschouw te nemen. Om de landing wat zachter te maken kan je ervoor kiezen om te blijven reizen, een bedrijf te zoeken met een maritieme cultuur of link en het te bespreken met je omgeving.